MOENEN

Of te wel, een kleurplaat van Mario Reijnen gecast als Moenen Met Het Ene Oog in een tekeningencollage voor een tentoonstelling over Marieken, dit voorjaar in Nijmegen

 

gecast als moenen mario reynen

MOENEN

Vroeger, niet eens zo lang geleden, had ik het nog wel enigszins te doen met Moenen.
Waarom? Omdat hij zo dom was Marieken de eerste letter van haar naam te laten houden.

Let wel; ik had het met hem te doen (de sufferd!) maar dat was nog ver verwijderd van sympathie voor de duivel. En nog steeds, nog verder eigenlijk. Ik juich de slimheid van Marieken toe, dat ze haar naam koestert en Maria in ere houdt. En mijn sympathie ligt bij haar. Ik kan me goed voorstellen hoe ze zich voelt op een gegeven moment, over haar besef dat ze zichzelf aan het kwijt raken is. Ze heeft haar ziel niet aan de duivel verkocht maar slechts verpacht. Nog maar met één letter verbonden aan wie ze was en nog zou kunnen zijn.

Mocht ik na deze Marieken-manifestatie verder gaan met dit verhaal dan zal het over het ontheemde gevoel van Marieken gaan. Maar vooralsnog heb ik veel duivels en zal het werk dat ik toon vooral over het duivelse gaan, over Moenen met het Ene Oog.

In de kleurplaten die ik teken komen duivels voor en ook in de kleurplaten die ik van collega’s krijg en vervolgens verwerk. Want wat ik wel sympathiek vind aan de duivel, is dat hij er uit ziet als een duivel. Als je hem tegen komt kunt je hem herkennen en snel rechtsomkeert maken. Nou ja, dat is wensdenken; In werkelijkheid kan de duivel zich vermommen (ook als een vrouw natuurlijk).
Maar het verlangen het kwaad, de duivel, duidelijk gestalte te geven is wijd verspreid in tijd en ruimte.

Onderstaand werk is nog in wording

moenen en de loverboysscene.jpg

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s