Fallas en Corona

coronafalla

19 maart 2020 San José

Wat zal het griezelig stil zijn in Valencia. Normaal vergaat het horen en zien je daar rond deze tijd.
Optochten, en iedere middag een golfslag van knetterende mascletás (een vet dreunend vuurwerk).
En normaal staat de hele stad, wat zeg ik, de hele regio Valencia vol met beelden die in de avond en nacht van 19 maart in de fik gestoken worden met vuurwerk. Las Fallas

Ook dit feest gaat niet door en terecht natuurlijk.

24 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met dit vurige feest en ik moest vaker terug gaan om het gebeuren echt te doorgronden. Het heeft ook veel invloed gehad op mijn werk als kunstenaar. Ik heb er ook altijd van gedroomd zelf een Falla te maken, of laten maken in Valencia of omgeving.
Doch een paar jaar geleden begon ik zelf op te branden en vorig jaar een serieuze crisis.
Vorig jaar dacht ik: ”Volgend jaar is het weer het jaar van de Rat. Dan moet ik eigenlijk in Valencia zijn met een eigen Falla.”  Want dit jaar zal mijn eerste verjaardag zijn volgens de Chinese astrologie omdat ik dan alle 5 de elementen heb doorlopen. 60e verjaardag dus. Reden voor veel vuurwerk
Nou geen denken aan dat die eigen Falla dit jaar zou lukken want reken maar op minstens één jaar voorbereidingstijd. En ik ben nog maar net herstellende van de burn-out.
En nu is ook nog eens dat arme Spanje op slot en we beleven wel een heel bijzonder begin van de Lente ( Herfst voor onze tegenvoeters).

Er zijn nog vast vele hiaten in mijn kennis over dit feest vermoed ik maar ik meen de een ‘Falla’ pas een Falla is wanneer deze brandt. Hoe het ook zij, ik heb één bescheiden falla getekend en hij brandt al een lier en dat is maar goed ook. Dat het hele virus oververhit en opgebrand mag raken.

https://www.facebook.com/fallasfestival.nl/posts/2861433993902602

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s